تاثیر ميدانهاي الكترومغناطيسي بر سلامت انسان

چکیده:

امروزه مصرف انرژی در صنعت برق رو به افزایش است و اثرات مخربی بر روی سلامتی و ایمنی انسان داشته است. تاثیرات میدانهای الکتریکی و مغناطیسی بر روی سلامت و بهداشت انسان از مضرات این صنعت میباشد. ما در زندگی روزمره در محیط کار و خانه و مدرسه در معرض میدان الکتریکی و مغناطیسی هستیم. میدانهای مغناطیسی و الکتریکی به وسیله خطوط نیرو، سیمهای الکتریکی و تجهیزات الکتریکی تولید می شود… امروزه مصرف انرژي در صنعت برق رو به افزايش است و اثرات مخربي بر روي سلامتي و ايمني انسان داشته است. تاثيرات ميدانهاي الكتريكي و مغناطيسي بر روي سلامت و بهداشت انسان از مضرات اين صنعت ميباشد.ما در زندگي روزمره در محيط كار و خانه و مدرسه در معرض ميدان الكتريكي و مغناطيسي هستيم.

ميدانهاي مغناطيسي و الكتريكي به وسيله خطوط نيرو، سيمهاي الكتريكي و تجهيزات الكتريكي توليد مي شود و خطوط نامرئي نيرو هستند كه در اطراف هر وسيله وجود دارند و قدرت آن با افزايش ولتاژ افزايش مييابد. ميدان الكترومغناطيسي از وسايل برقي مثل كامپيوتر شخصي، فر برقي، تلويزيون، يخچال و غيره و نيز خطوط انتقال نيروي برق با ولتاژ زياد حاصل مي شود. ميدان الكترومغناطيسي بر روي سيستمهاي عصبي و رشد و تكامل و ترميم سلولها اختلالاتي ايجاد ميكند و موجب پيدايش امراض ناشناخته مانند انواع سرطانها، طومورهاي مغزي و ناباروري در انسان ميشود.

 همچنين افرادي كه به دفعات و به مدت طولاني در معرض چنين ميدانهايي قرار ميگيرند و نيز افراد شاغل در صنايع برق و تلفن، تعميركاران تلويزيون و جوشكاران آسيب پذيرتر ميباشندپس بايد با نصب دستگاههاي كنترل سرطانزايي در محيط كار و شناسايي منابع توليد الكترومغناطيسي، رعايت نكات ايمني در محيط كار و در صورت امكان استفاده از تجهيزاتي كه داراي حداقل ميزان انتشار امواج الكترومغناطيسي است محيطي مناسب براي كار و فعاليت ايجاد نماييم.مگنت تراپي : این شیوه درمانی هرچند ریشه در طب باستان دارد اما در واقع با کشف خاصیتElectro Magnetism توسط مایکل فارادی در قرن 18 میلادی شکل تازه ای به خود گرفت به نحوی که امروزه با دستگاههای مختلف نظیر آنچه در این مرکز به کارگرفته شده ، سعی در استفاده بهینه از خواص درمانی آن می کنند .

اثرات تحریکی این امواج بر تسریع رشد بافتهای سخت نظیر استخوان و بافتهای نرم نظیر عضلات ، تاندونها و اعصاب با مطالعات و پژوهشهای مختلف به اثبات رسیده است . گسترش گردش خون ناحیه با توجه به خاصیت عبور امواج الکترومگنتیک از کلیه بافتها و ارگانهای زنده ، منجر به حصول نتایج خیره کننده ای در رفع تورم ها و التهابات عمقی اندامهای بدن شده است . اثراتی که این امواج در ایجاد تعادل یونی در دو طرف غشاء سلولی که به علت پاتولوژی دچار اختلال در تبادل یونی و نیز اختلال عملکرد شده است دارد . می تواند بسیاری از پاتو لوزی های رایج را به راحتی و بدون هیچ عوارض جانبی درمان کند .

 ● مقدمه
امروزه توليد سرانه برق و روند رو به رشد آن يكي از شاخصهاي مهم نشان دهنده پيشرفت صنعتي، اقتصادي و افزايش رفاه كشور مي‌باشد. با توجه به اهميت طرحهاي صنعتي در توسعه پايدار، صنعت برق نيز مشابه ديگر صنايع با توجه به افزايش شتاب توليد و مصرف انرژي برق در ۲۰ سال گذشته نقش به سزايي در آلودگي محيط زيست و سلامت و بهداشت انسان داشته است و بايستي اثرات نيروگاههاي حرارتي از نظر آلودگي آبي و گازي، جامد و آلودگيهاي صوتي و ميدانهاي الكتريكي و مغناطيسي ناشي از فعاليت نيروگاهها بر روي موجودات زنده به خصوص انسان مورد بررسي قرارگيرد.

درون تمام ارگانيزمهاي زنده، جريان الكتريكي و ميدانهاي الكتريكي با منشا داخلي وجود دارد كه در مكانيسمهاي پيچيده كنترل فيزيولوژيكي نظير اختلال در سيستمهاي عصبي، عضلاني، فعاليت ممبران سلولي و رشد وتكامل و ترميم بافتها نقش دارند. لذا لازم است ويژگيهاي مصنوعي آثار احتمالي آنها در سيستمهاي بيولوژيكي مورد بررسي قرار گيرند. ميدانهاي الكترومغناطيسي (EMF) ابتدا موجب سرگيجه، وزوز گوش، ضعف و خستگي و تار شدن ديد چشم و خواب آلودگي هنگام كار و همچنين پيدايش امراض ناشناخته، تغيير تركيبات خون، اختلال در سيستمهاي عصبي عضلاني، (نوروماسكولار)، دگرگوني ژنتيكي، بروز سرطانهايي چون لنفوم، لوسمي، طومورهاي مغزي، سرطان غدد بزاقي و اختلال در باروري در زنان و مردان مي‌شود.

ما در زندگي روزمره در محيط كار و خانه و مدرسه در معرض ميدان الكترومغناطيسي و الكتريكي هستيم و اين ميدان الكتريكي حاصل از توليد، انتقال و استفاده از الكتريسيته است. مطالعاتي در رابطه با سلامتي انسان در مورد كساني كه در معرض ميدان مغناطيسي و انواع سرطانها از نوع لوكمي و سرطان مغز صورت گرفته است.
تعدادي از محققان در مورد ارتباط قرار گرفتن در معرض ميدان مغناطيسي و سرطان ترديد دارند. زيرا تفسير آن از نظر بيولوژيكي مشكل است و نتايج تحقيقات متفاوت به نظر مي‌رسد و با هم هماهنگي ندارند. بسياري از محققان توافق بر اين دارند كه نياز به اطلاعات بيشتري در خصوص تاثيرات ميدانهاي الكتريكي و مغناطيسي بر سلامت انسان داريم. هدف از اين مجموعه فراهم آوردن اطلاعاتي در مورد تاثيرات ميدانهاي الكترومغناطيسي در محيط كار و درك علمي نگرانيها و ترديدهايي است كه در اين مورد وجود دارد.

● ميدان الكترومغناطيسي

میدان الکترومغناطیسی از میدان الکترومغناطیسی بسامد رادیویی (RF) و میدان الکترومغناطیسی با فرکانس خیلی پایین (ELF) تشکیل شده است. میدان الکترومغناطیسی با فرکانس خیلی پایین، منابع دست ساز (مصنوعی) بسیاری دارد که از جمله آنها می توان به خطوط انتقال دهنده برق، هواپیماها، جارو برقی، اجاق های مایکروِیو، ریش تراش ها و سشوار اشاره کرد.ميدان الكترومغناطيسي به وسيله خطوط نيرو، سيمهاي برق و تجهيزات الكتريكي توليد مي‌شود. تاكيد اين مجموعه در مورد ارتباط ميدان مغناطيسي با توليد و انتقال كاربرد نيروي الكتريكي است. ميدانهاي مغناطيسي خطوط نامرئي نيرو هستند كه در اطراف هر وسيله الكتريكي وجود دارند. ميدان الكتريكي با ولتاژ توليد مي‌شود و قدرت آن با افزايش ولتاژ افزايش مي‌يابد. واحد قدرت الكتريكي بر حسب متر بر ولت مي‌باشد.

ميدان مغناطيسي نتيجه شدت جريان در سيمها يا وسايل الكتريكي مي‌باشد و قدرت آن با افزايش ولتاژ افزايش مي‌يابد. ميدان مغناطيسي بر حسب گوس يا تسلا اندازه‌گيري مي‌شود. از طرف ديگر ميدان الكتريكي حتي وقتي كه تجهيزات الكتريكي خاموش مي شود برقرار است و مدت زيادي با منبع جريان برق ارتباط خود را حفظ مي‌كند. ميدان الكتريكي با عبور كردن از موادي كه هادي الكتريسيته هستند كاهش مي‌يابد. به عبارت ديگر ميدانهاي مغناطيسي از بسياري مواد عبور مي‌كنند و بنابراين جلوگيري از عبور آن بسيار مشكل است.

با وجود اين كه ميدانهاي الكتريكي و مغناطيسي در اطراف وسايل الكتريكي و خطوط نيرو وجود دارند. تحقيقات اخير بر روي پتانسيل اثرات ميدانهاي مغناطيسي بر سلامت انسان متمركز گرديده‌اند. با وجود اين كه بعضي مطالعات اپيدمولوژيك ارتباط افزايش خطر ابتلا به سرطان را با در معرض ميدان مغناطيسي قرار گرفتن گزارش نموده‌اند اما ارتباط مشابهي در مورد ميدانهاي الكتريكي گزارش نشده است.
توسعه سريع علم و تكنولوژي، موجودات زنده را تحت تابش طيف وسيعي از ميدانهاي الكترومغناطيسي قرار داده است. پيشرفت فناوري و صنعت برق انسانها را در تماس با ميدان الكترومغناطيسي حاصل از وسايل برقي از جمله كامپيوتر شخصي، فر برقي، تلويزيون، يخچال و … نيز خطوط انتقال نيروي با ولتاژ زياد قرار داده است.

● اثرات ميدانهاي الكترومغناطيسي بر انسان
اپيدمولوژي، مطالعه بر روي احتمال شيوع بيماريها در جمعيتهاي انساني است و اينگونه تحقيقات غالبا عيني هستند تا تجربه‌اي و اين بدان معناست كه اينگونه يك اپيدميولوژيست نمي تواند تمامي فاكتورهايي را كه موجب بروز بيماري مي‌شود كنترل كند و يا در آزمايشگاه تحقيق كند اگرچه تحقيقات آزمايشگاهي در اطراف محيط انساني و حيواني كاملا در مورد انسان صدق نمي‌كند. اپيدميولوژيستها مي‌توانند عوامل به وجود آورنده سرطان را مشخص كنند كه شامل دود سيگار است و اين در حالي است كه در مورد ميدانهاي الكترومغناطيسي ارتباطي بين معاشرت و اپيدمولوژي وجود ندارد. بعضي دانشمندان كه در اين مورد مطالعه كرده‌اند ارتباط موجود بين ميدانهاي الكترومغناطيسي و سرطانهاي خاص را وقتي كه خطر كم باشد و يا اصلا نباشد مشكل تفسير مي‌كنند حتي اگر احتمال ابتلا به سرطان ناشي از ميدانهاي الكترومغناطيس بسيار اندك باشد بايد آن را جدي تلقي نمود. زيرا در ميان تعداد كثير افرادي كه در معرض ميدانهاي الكترومغناطيس هستند حتي يك احتمال ناچيز هم مي‌تواند باعث افزايش سرطان در سطح گسترده شود.

● ارتباط سرطان با مشاغل صنعت برق
از سال ۱۹۸۲ تعدادي از اپيدميولوژيستها مطالعات و آزمايشاتي در اين مورد انجام داده‌اند و گزارشي از بررسي بيماري لوكمي روي افراد كه در معرض ميدان الكترومغناطيس بوده‌اند با افرادي كه در مشاغل ديگر كار كرده‌اند ارائه داده‌اند. در ايالات متحده اين بيماري در بزرگسالان از هر ۱۰۰۰۰۰ نفر ۱۰مورد در سال مشاهده مي‌شود و اين مطالعات شامل افرادي مي‌شود كه مستقيما با وسايل الكترومغناطيسي سر و كار دارند مثل مهندسان برق و يا افراد شاغل در خطوط تلفن و تلويزيون و تعميرات راديويي، اپراتورهاي ايستگاه برق، الكتريسيته و جوشكار. مطالعات ديگر ارتباط بين شيوع سرطان مغز و يا مرگ و مير در مشاغل مشابه را نشان مي‌دهد. اين تحقيقات اولين بار توسط دكتر Samuel Milham در سال ۱۹۸۲ كامل شده است.

همچنين مطالعاتي در مورد ارتباط سرطان سينه و قرار داشتن در معرض ميدان الكترومغناطيسي صورت گرفته است. سرطان سينه در مردان نادر است اما متاسفانه در زنان بسيار رايج است. در ايالات متحده سرطان سينه از هر ۱۰۰۰ نفر بيش از يك مورد در سال مشاهده شده است. در يك مركز تحقيقاتي دانشگاهي در كاروليناي شمالي ميزان مرگ زناني كه در معرض ميدانهاي الكترومغناطيسي قرار داشته‌اند در اثر ابتلا به سرطان سينه بيشتر از زناني بوده است كه در چنين مشاغلي كار نكرده‌اند. اما با توجه به اين كه عوامل ديگري مثل فاكتور سن در تولد اولين نوزاد و باروري و تاريخچه ارثي در ايجاد اين نوع سرطان مؤثر مي‌باشند، لذا باعث اختلال در اين تحقيق شده است و با در نظر گرفتن اين مشكلات و نداشتن اطلاعات كافي پي بردن به عامل اصلي ايجاد اين بيماري غير ممكن به نظر رسيد و مطالعات ديگري كه در ايالات متحده و كشورهاي ديگر انجام شده است نشان ميدهد كه حتي زناني كه در خانه كار مي كنند و در معرض ميدان الكترومغناطيسي بالايي قرار دارند با خطرپيشرفت سرطان سينه مواجه بوده‌اند.

●  امراض ناشي از ميدانهاي الكترومغناطيسي

آلزایمر، ابتلای کودکان به سرطان خون، اختلال در ترشح هورمون ملاتونین مغز، سرطان مغز و اعصاب شنوایی از عوارض قرارگرفتن در معرض میدان‌های الکترومغناطیسی است که البته راه‌هایی برای پیشگیری از آنها وجود دارد. با گسترش ارتباطات به شیوه بی‌سیم، به‌ویژه اکنون که ارتباطات بی‌سیم با زندگی روزمره ما بسیار عجین شده است، میادین‌ الکترومغناطیسی (EMF) پیرامون ما را فرا گرفته‌اند. شهرها، به‌ویژه شهرهای بزرگ دائما در یک مه مغناطیسی غوطه‌ور هستند؛ دریایی از میادین الکترومغناطیسی که ما هر روز در آنها شناور هستیم.

بيماري آلزايمر (Alzheimer) نوعي بيماري است كه در افراد سن بالا بروز مي‌كند و باعث ضعف تمركز و اختلال در يادآوري خاطرات مي‌شود. مطالعه و تحقيقاتي كه در سال ۱۹۹۵ در فنلاند و كاليفرنيا انجام گرديده نشان مي دهد كارگراني كه بيشتر در معرض ميدان الكترومغناطيس قرار گرفته بودند بيشتر به اين بيماري مبتلا شده‌اند. طبق گزارش دكتر Stephanie London و همكاران در سال ۱۹۹۴ به اين نتيجه رسيده‌اند كه افراد شاغل در صنايع برق و تلفن نسبت به افراد شاغل در ديگر صنايع بيشتر در معرض ميدانهاي الكترومغناطيس قرار دارند.

ابتلای کودکان به سرطان خون

براساس گزارش مؤسسه تحقیقاتی بیو اینیشیتیو، خطر ابتلای کودکان و نوجوانان پسر به سرطان خون بر اثر قرارگرفتن در معرض میادین الکترومغناطیسی، دو برابر بیشتر می‌شود. این مؤسسه همچنین اعلام کرد: قرارگرفتن کودکان مبتلا به سرطان خون در میادین الکترومغناطیسی با بسامد خیلی پایین، در روند بهبود آنها اختلال ایجاد می‌کند و خطر مرگ‌ومیر آنها را ۳۰۰ تا ۴۵۰ درصد افزایش می‌دهد.

میزان تولد سالانه در انگلستان 700.000 نفر در سال است. که از این تعداد 500 مورد مبتلا به لوسمی هستند. و حدود 1000 مورد سرطان های دیگر در کودکان(زیر 15 سال) گزارش شده است. گزارش AGNIR حاکی از آن است که هرگونه خطری مرتبط با سرطان خون در کودکان و جوانان و بویژه کسانی که اشعه بالایی نسبت به مقدار متوسط خانگی دریافت کرده اند ، وجود دارد. این مقدار متوسط خانگی حدود 0.4 میکرو تسلا (µT) می باشد. در انگلستان حدود 0.5% از جمعیت در معرض میدان الکترو مغناطیسی بیشتر از 0.4 قرار دارند.

                             

 

در غیاب هرگونه تاثیر ویژۀ میدان های مغناطیسی 2مورد از 500 مورد لوسمی کودکان در سال ، مستقل از در معرض تشعشع 0.4 میکرو تسلا (یا بیشتر) بودن ، می باشد. اگر این یکی از تاثیرات میدان الکترو مغناطیسی باشد ، بیشتر از 2 مورد باید بوجود می آمد. 1 مورد در دو سال ممکن است ناشی از در مجاورت خطوط برق باشد. این ممکن است بر افزایش سالانه خطر لوسمی کودکان از 1 در 20.000 به 1 در 10.000 دلالت کند و می تواند به معنی افزایشی در خطر کل ابتلا به لوسمی در افراد زیر 15 سال از 1در1400 به 1در700 برای آن 0.5% کودکانی باشد که در معرض تابش شدید میدان بوده اند. همکنون در UKCCS (مطالعات سرطان کودکان انگلیس) مشخص شده است که اثبات این افزایش مشکل است. هیچگونه مدرکی دال بر اینکه تشعشعات خانگی EMF در بوجود آمدن سرطان در بزرگسالان نقش دارند ، وجود ندارد (مثلا سرطان خون یا سرطان مغز).

بررسی مطالعات آزمایشگاهی ای که توسط AGNIR انجام گرفته ارتباط واضح و آشکاری را بین میدان های الکترومغناطیسی خانگی و سرطان پیدا نکرده است.توسط UKCCS مشخص شده است در نزدیکی خطوط انتقال برق بودن تنها عامل نیست. هر مطالعه جدیدی باید از بر پایه دقت باشد. UKCCS عوامل دیگری را که ممکن است باعث بوجود آمدن لوسمی کودکان شود بررسی می کند.

گزارش AGNIR می گوید، در بزرگسالانی که بطور شغلی در معرض میدان مغناطیسی هستند دلیل قطعی ای در ارتباط بین EMF (میدان الکترومغناطیسی) و سرطان پیدا نشده است. متوسط میدان مغناطیسی ای که در هنگام مشاغل خطرناک و تحت میدان مغناطیسی (مثل پرسنل پست های فشار قوی و افراد تعمیر کار خطوط انتقال)  مورد تابش قرار می گیرد معمولا در حد 20 یا 30 میکروتسلا است. و بدان دلیل که زمان تحت میدان بودن طولانی نیست زیاد خطرناک نمی باشد.

 

       

 

 

رابطه بین میدان های مغناطیسی و لوسمی در کودکان

برای چند سالی بود که خطر ابتلا به سرطان کسانی که در نزدیکی خطوط فشار قوی برق زندگی می کردند دارای اهمیت بود. مطالعات فراگیر در انگلیس و جاهای دیگر جهان  بر روی خطر ابتلای کودکان به سرطان مثل سرطان خون، انجام شد. این مطالعات نشان داد که قرار گرفتن منزل کودکان در نزدیکی خطوط فشار قوی خطر ابتلا به سرطان خون را در آنان دو برابر می کند.

این تحقیقات به هم پیوسته در 9 کشور انجام گرفت (کشورهای اروپایی، آمریکای شمالی و نیوزلند). در کل ، بر روی 3247 کودک مبتلا به لوسمی و 10.400 کودک تحت نظر تحقیق انجام گرفت. برای هر کودک ،  24 یا 48 ساعت اندازه گیری شدت میدان مغناطیسی در منزل آنان با توجه به سوابق در معرض میدان مغناطیسی بودنشان به عمل آمد. مرکز مطالعات سرطان کودکان انگلیس (UKCCS) بیشترین تعداد کودکان مبتلا به سرطان خون را در این آزمایش دخالت داد(یعی 1073 نفر).

در 3203 کودک مبتلا به لوسمی و 10.338 کودک تحت نظر که شدت میدان مغناطیسی در محل سکونت شان کمتر از 0.4 میکرو تسلا بود، افزایش خطری نسبت به مبتلا شدن به لوسمی مشاهده نشد. در 44 کودک مبتلا به لوسمی و 62 کودک تحت نظر که محل سکونتشان در معرض تشعشع بیشتر از 0.4 میکرو تسلا بود ، خطر ابتلا دو برابر شده بود که خطر نسبی برابر با 2 می شود (با فاصله اعتماد 95% می شود 1.27 تا 3.13).لازم به ذکر است که شدت میدان مغناطیسی در عکسبرداری MRI بین 1.5 تا 3 “تسلا” می باشد.

ابتلا به آلزایمر

از دیگر عوارض قرارگرفتن در معرض میادین الکترومغناطیسی با بسامد خیلی پایین می‌توان به افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر اشاره کرد. قرار گرفتن در معرض این میادین، سطح پروتئینی به نام «بتا آمیلوئید» را در خون افزایش می‌دهد که یکی از عوامل خطرآفرین در ابتلا به بیماری آلزایمر است.

اختلال در ترشح هورمون ملاتونین در مغز

قرارگرفتن در معرض میادین الکترومغناطیسی باعث اختلال در روند ترشح هورمون ملاتونین از غده صنوبری در مغز می‌شود. این اختلال احتمالا از اشتباه مغز در شناسایی بسامدهای موجود در میادین الکترومغناطیسی با امواج نور، ناشی می‌شود. ملاتونین یکی از هورمون‌های حیاتی بدن است و به‌عنوان آنتی‌اکسیدانی قوی در بدن عمل می‌کند. این هورمون در جلوگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر، افسردگی، بیماری‌های قلبی- عروقی، ناراحتی‌های گوش و بسیاری از سرطان‌ها نقش دارد.

سرطان مغز و اعصاب شنوایی

طبق تحقیقات آژانس بین‌المللی مطالعات سرطان، میادین الکترومغناطیسی در تورم اعصاب شنوایی و ابتلا به تومور مغزی نقش دارند. عادت استفاده از گوشی‌های بدون سیم برای چند سال، خطر ابتلا به تومور مغزی را تا ۴۷۰ درصد افزایش می‌دهد. همچنین استفاده از گوشی‌های تلفن همراه پس از چند سال خطر ابتلا به تومور مغزی را تا ۲۰۰ درصد افزایش می‌دهد.

 

● اثرات بيولوژيكي ميدانهاي الكترومغناطيس
اين مجموعه اطلاعاتي در مورد تاثيرات ميدانهاي الكترومغناطيسي بر روي حيوانات و تقسيم سلولي به ما مي‌دهد و تاثيرات بيولوژيكي شامل تغييراتي در اعمال سلولها و بافتها و تغييراتي در فعاليت مغز استخوان انسان و ضربان قلب مي‌شود. اين قبيل مطالعات بر روي حيوانات آزمايشگاهي و حيوانات اهلي و نيز انسان بررسي شده است. طول موج، مدت در معرض امواج بودن، فاصله نسج با موج در تكثير سلولي و جزئيات تكثير مورد بررسي قرار گرفته است و باعث اختلال در تكثير سلولي در مرحله DNA سازي و نيز باعث افزايش بروز نقص مادرزادي و اختلال باروري و موتاسيونهاي مختلف مي‌شود و اين اختلال با مدت مجاورت با ميدان الكترومغناطيسي و نوع موج متناسب بوده است.

در این میان امواج مربوط به BTS های همراه از اهمیت ویژه ای بر خوردار میباشند. این گونه امواج از نوع غیر خطی و متغییر با زمان میباشند که بنا به فرکانس و توان لحاظ شده به عنوان حاملهای اطلاعات دیجیتایز شده صحبت ، دیتا و سیگنالینگ بین المانهای شبکه مخابراتی میباشند. این نوع امواج ایجاد Corona نمی نمایند و اثر یونیزاسیون نداشته باعث یونیدگی هوا نشده و بر این اساس مولد گازهای مخربی چون رادون و یا اوزون نمی باشند. از طرفی ماهیت تشعشع این گونه پرتو ها در دسته پرتوهایی نظیر X Ray  ، Gama  و یا LASER  نیز قرار نمی گیرند و دارای توان مشابه آنها نمی باشد و بر اساس اصول ارتباطی GSM  که استاندارد ارتباطات موبایل است مبتنی بر  Reflection بوده و این مهم وجه بارز آن در تفاوت اساسی با سایر ارتباطات بی سیم میباشد.

چرا که در این استاندارد نیاز به رخ به رخ بودن فرستنده و گیرنده در زمان ارتباط نمی باشد و بر اساس پدیده انعکاس حاملهای اطلاعاتی بین گیرنده و فرستنده در ارتباط و تبادل میباشند. در حدود 90 درصد ارتباطات موبایل در زمان Call Party  به شکل Light Of Side  نمی باشد و این مهم در ارتباطات وسیع برون شهری بیشتر نمایان است و یا زمانی که در مکانهای بسته مکالمه برقرار است به خوبی مشهود میباشد.بررسی فراسنجه های پرتو افکنی آنتنهای BTS  موبایل درون و برون شهری و بررسی میدانهای دور و نزدیک آنها نشان می دهد که محاسبات زیستی تنها مشمول بررسی میدانهای دور میگردد و نیم نگاهی به موارد اندازه گیری شده در این مقوله نمایانگر عدم مضرات بیولوژیکی آنها ست .

 اثر بیولوژیکی میدانهای الکترومغناطیس در فرکانسهای  کار تلفن همراه ( 900 و 1800 مگا هرتز) با تعریف کمیت SAR  ( نرخ جذب ویژه ) بر حسب وات بر سانتی متر مربع اندازه گیری میگردد. مطابق با استانداردهای ITU-T   “اتحادیه جهانی مخابرات”  و IEEE  “انستیتوی مهندسین برق و الکترونیک” در حوزه فرکانس کاری آنتنهای عملیاتی BTS  همراه این مقادیر به ترتیب  5/0  و 1 میلی وات در استاندارد ICNIRP  میباشد. اندازه گیری های به عمل آمده با نظارت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیوئی ایران که از اعضاء فعال ITUT  میباشد ، مبین این است که مقدار تابش ناشی از سایتهای مورد بحث در باندهای مورد استفاده در ایران یعنی باند 900 و 1800 مگا هرتز در رابطه با شدت چگالی توان تشعشی با فاصله درمعرض قرارگیری از محل آنتنها،حتی در ماکزیمم توان اندازه گیری شده،در بالاترین و غیر عملیاتی ترین شرایط تنها در حدود چند درصد قابل قبول استانداردهای فوق می باشد و عملا برای عموم  بی خطر است ، از طرفی حداکثر فاصله حفاظت شده برای این گونه آنتنها با توان حداکثر ،در حدود 1 متر میباشد و این فاصله نیز اصولا در فواصل خطیر قرار نمی گیرد ،چرا که حداقل فاصله به شرطی که در زمان مکالمه در پای دکل قرار گیریم به طور میانگین کمتر از 20متر نخواهد بود و تنها تهدیدی است برای پرسنل مخابرات در زمان انجام تستهای عملیاتی در از بین بردن سیگنالهای برگشتی VSWR  در زمان حضور بروی دکلهای مخابراتی و در این شرایط نیز در صورت قرار گیری در پشت آنتن ها باز هم خطری متوجه فرد نخواهد بود.

بنابراین با اطمینان میتوان گفت که خطرات بیولوژیکی این گونه پرتوها به لحاظ کنترل در ارسال و نحوه کاربری ،تهدیدی برای جانداران بالاخص انسان نخواهد بود و بررسی ها نشان داده است که میزان زیان بخشی آنها به مراتب کمتر از استارتر های لامپهای مهتابی خانگی میباشد.   اما تهدید اساسی معمولا در استفاده نادرست از دستگاه گوشی موبایل است که در زمان استفاده فاصله آن تا انسان خیلی کم است . دستگاههای موبایل دستی برای ارتباط با BTS  ها همراه به عنوان نخستین سطح ایستگاههای ارتباطی نیاز به تشعشع داشته و این میزان تشعشع بنا به کیفیت ارتباط که وابستگی زیادی به فاصله شما از BTS  ، توان تشعشعی دستگاه و … داشته و میتواند در  18 سطح تشعشی عمل نماید. بدیهی است هرچه کیفیت ارتباط بهتر باشد یعنی شما در معرض بیشترین دریافت سیگنال از BTS  ها باشید ، گوشی موبایل با توان کمتری تشعشع مینماید و این وابستگی بسیار زیادی به نسبت سیگنال به نویز دارد .این مورد را زمانی که در نقطه بد ارتباط مکالمه انجام میگیرد را با دو نتیجه حاصله زیر میتوان دریافت .

1- کاهش شدید توان باتری گوشی موبایل در قیاس با یک مکالمه با کیفیت استاندارد با همان طول مکالمه

2- گرم شدن بیش از پیش ناحیه گوش و پیشانی.

از این رو برای داشتن مکالمه ای سودمند ، بی خطر و مطمئن پیشنهاد میگردد:

  • طول مکالمات با تلفن همراه کلا کوتاه باشد.
  • تعدا دفعات استفاده از موبایل در شبانه روز را محدود کنید.
  • در زمانی که در نقاط بد ارتباط هستید ،مکالمه انجام نگیرد.
  • در زمان مکالمات طولانی به تناوب از هر دو گوش خود استفاده شود.
  • از Hands Free  های استاندارد سیمی استفاده گردد.
  • برای ارتباطات ،بیشتر از پیامک استفاده شود .
  • استفاده از تلفن همراه فقط برای زمانهای ضروری در نظر گرفته شود.

    موارد برشمرده شده به طور کلی در مورد فنآوری GSM  میباشد که کلیه اپراتورهای همراه و WLL روستائی را نیز شامل میگردد.

راهکارهایی برای کاهش اثر میادین الکترومغناطیسی

اگر چه میادین الکترومغناطیسی سلامت را به اندازه آلاینده های شیمیایی موجود در هوا به خطر نمی اندازند، اما لازم است افراد برای کاهش میزان قرار گرفتن در معرض این میادین همه تلاش خود را به کار گیرند.استفاده از کابل‌های فیبر نوری در شبکه‌های ارتباطی، استفاده نکردن از ارتباطات بی‌سیم، دور نگه‌داشتن گوشی‌های بی‌سیم و گوشی‌های تلفن همراه از بدن، کاهش مدت زمان مکالمه درصورت ضرورت استفاده از گوشی‌های بی‌سیم و یا گوشی‌های تلفن همراه، استفاده‌نکردن از اجاق‌های مایکروِیو و خودداری از استفاده از رایانه‌های بی‌سیم از نمونه راهکارهای کاهش میزان قرارگرفتن در معرض میادین الکترومغناطیسی هستند.

منبع:

همشهری آنلاین

مگ ایران

ایلیا سلامت

پرتو سلامت

Copyright © 2010 Dlbook Team

CONTACT US
221, Mount Olimpus, Rheasilvia, Mars,
Solar System, Milky Way Galaxy
+1 (999) 999-99-99
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9lbWJlZD9wYj0hMW0xOCExbTEyITFtMyExZDYwNDQuMjc1NjM3NDU2ODA1ITJkLTczLjk4MzQ2MzY4MzI1MjA0ITNkNDAuNzU4OTkzNDExNDc4NTMhMm0zITFmMCEyZjAhM2YwITNtMiExaTEwMjQhMmk3NjghNGYxMy4xITNtMyExbTIhMXMweDAlM0EweDU1MTk0ZWM1YTFhZTA3MmUhMnNUaW1lcytTcXVhcmUhNWUwITNtMiExc2VuITJzITR2MTM5MjkwMTMxODQ2MSIgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iMTAwJSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6MCI+PC9pZnJhbWU+
Thank You. We will contact you as soon as possible.